20 Mayıs 2009 Çarşamba

ÇUHA ÇİÇEKLERİM


Çuha çiçeklerimi Şubat ayında çiçekçiden alıp bahçede ayırduığımız çiçekliğe diktim. Ancak evde tadilat işlerimizden dolayı çuha çiçeklerimizin zarar görmemesi için onları saksılara aktadım. Sıcak ve güneşten artık geçiyorlar. Tohumlarını ya da nasıl üretildiklerini bilemediğim için önümüzdeki sene tekrar çiçekçiden alacağım sanırım.






Çuha çiçeği hakkında edindiğim bilgiler;
Zengin ve nemli toprağı tercih eder. Genellikle Şubat sonunda çiçeklenir.
İlkbaharda toprağına gübre ilave edilebilir. Bakımı çok kolaydır. Nemli toprak sever. Kış aylarında biraz yağmur, biraz kar, azıcık da güneş Çuha Çiçeği için yeterlidir. İki haftada bir sıvı gübre verebilirsiniz.
Fidenizi dikerken sararmış yapraklarını temizlemeyi unutmayın. Köklerinden biraz daha büyük çukur kazın. Hava almaması için bastırın. İkinci bir fide istiyorsanız 10-15 cm uzağına dikebilirsiniz.
Anayurdu Çin. Karadeniz bölgesi ormanlarında yabani türleri çok görülmektedir. Bahçenize ya da balkonunuza diktiğiniz cinsler genleri değiştirilerek elde edilmiştir. Çuha, soğuğu sever, hemen çiçek açar. Yaz gelince sadece yaprakları kalır. Yaz aylarında yerinden sökmediğimiz takdirde toprağa çimen gibi yayılır ve yemyeşil güzel bir görüntü verir. Onu sökmezseniz, gelecek kışa çok daha fazla çiçek açar.
Nazlı değildir. Bakımı çok kolaydır.-Nemli toprak sever. Kış aylarında zaten toprak hep nemlidir. Biraz yağmur, biraz kar ve azıcık kış güneşi, onun istediklerini zaten yerine getirir.-İki haftada bir sıvı gübre verin. Nasıl sevindiğini göreceksiniz.
Dikimi Kolaydır.
Çuha çiçeği , tohumdan da üretilir, ama fide dikmek daha kolaydır. Çiçeklerini Atmayın, Kurutun
Ayrıca çuha çiçekleri kuruduktan sonra kuru çiçekleri iyice kurutup cam bir kapta saklayıp çayını yapabilirsiniz. Suda kaynatıp 10-15 dakika kadar demlendirdikten sonra iki içebilirsiniz. Migren için iyi geldiği biliniyor.Ayrıva yatırtıcı ve sakinleştirici özelliği de var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda size cevap vereceğim.