27 Mayıs 2009 Çarşamba

BERE


Malzeme:
1 ad.yün
6 numara şiş
28 ilmek yapılır.

1.sıra 5 ilmek ön örülür, 9 ilek arka örülür, geri kalan 14 ilmek ön örülür.

2. sıranın tamamı ön olarak örülür.

3.sıra 1.sıra gibi örülür.

4.sıra 2.sıra gibi örülür.

5.sıra 5 ilmeği ön ördükten sonra saç örgüsü yapılır.

6.sıra 2 ve 4 sıra gibi örülür. (üçlü saç örgüsü örülür)

Baş çevresi uzunluğunda örgü yapılır ve bitirilir. uzun kenarında tığ yardımıyla ilmekle alınır ve ön tarafta arka, tersinde ise ön örülür.

8 sıra ördükten sonra ilmekler 5' e bölünür. Her sırada kesilerek enson kalan 5 ilmek de birlikte alınır ve büzülerek bitirilir.

Saç örgüsünün olduğu yere kadar içten dikilir. Saç örgüsünün olduğu kısım dıştan dikilir. Uç kısmı dışa kıvrılır. Kış günlerinde sizi sıcak tutacak bu bereyi güle güle kullanın.

26 Mayıs 2009 Salı

OYUN MASASI ÖRTÜSÜ (YEŞİL ÇUHA)


Oyun masanıza güzel bir örtü yapabilirsiniz.


Malzeme:
Yeşil kaşe kumaş
bir miktar bej kaşe kumaş
kırmızı renkli nakış ipliği
siyah renkli nakış ipliği
yeşil renk makara ipliği
nakış makası - makas
iğne- toplu iğne
karton-kalem
dikiş makinesi


Masanızın ölçülerinde aldığınız kumaşın kenarları bükülerek teyellenir. Dikiş makinenizi piko ayarına getirip sarma işlemi ile tüm kenarları sarma yapın.
Daha sonra karton üzerine oyun kağıtlarından değişik şekiller çizip, kesin. Kartondan kestiğiniz
şekilleri bej kumaşın üzerine koyup kenarlarını belirleyin. Kenarlarını belirledikten sonra her kağıt içerisine istediğiniz sayı ve kart şekillerini elde işleyin. Kumaş üzerindeki işleme bittiğinde elinizdeki bej kumaşı masa örtünüzün kenarına iğneleyip daha sonra teyelleyin. Teyelledikten sonra dikiş makinenizin piko sarma ayarı ile tüm çevreleri dikin. Sarma işlemini bitidikten sonra sarma yaptığınız yerden dikkatlice nakış makası ile kesin. Aplike görünümünde olacaktır. Diğer 3 kenarı da aynı şekilde yapın bittikten sonra ütüleyin ve iyi günlerde kullanın.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

NERGİSLERİM


Nergis soğanlarını da geçen sene topraktan alıp serin, loş ve kuru yerde saklamıştım. Sümbüllerim gibi nergislerim de gayet güzel oldular.
Araştırdığımda ise nergis soğanını bir kez ektikten sonra topraktan almak gerekmiyormuş.
Hoş kokulu bir süs bitkisi olan nergis çiçeğinin melezleri ile birlikte yaklaşık 1000 çeşidi olduğunu da öğrendim. Kendiliğinden yetişen 40 kadar çeşidi varmış.
Yunan mitolojisindeki efsaneye göre ismini, nehirde gördüğü kendi görüntüsüne aşık olan ve ona kavuşmak için eğilip dengesini kayberek düşüp ölen Narcissos'un öldüğü yerde çıkan çiçekler olduğu ve ayrıca soğanının da zehirli olduğu bazı kayıtlarda geçiyor. Narcisus'un hazin ölümünden dolayı Nergis çiçeğinin boynunun bükük olduğudur.
Çayır ve orman nergislerinin dışında çiçekçilerde yetiştirilen melez türleriyle oldukça çok çeşidi bulunmaktadır.
Sonbahar aylarında soğanı 6-7 cm.derinliğine ekilmelidir. Ayrıca toprak sıcaklığının da 20 derece civarında olması gerekmektedir.

22 Mayıs 2009 Cuma

SÜMBÜLLERİM


Geçen seneki sümbül soğanlarını alıp, kuruttuktan sonra kağıda sarıp loş ve serin yerde muhafaza etmiştim. bu sene biraz geç ekmeme rağmen gayet güzel çıktılar.

Sümbül, kolay yetiştirilen bir bitkidir. Sümbül soğanı, büyüklüğünün en fazla 2,5 katı kadar derine ekilmelidir. Toprağının kumlu ve gevşek yapıda olması gerekir. Ayrıca toprağı kurudukça yeteri kadar sulanmasına özen gösterilmeli ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Ektikten bir ay sonra ise Çiçek Coşturan bitki besini verilmelidir. Çiçek Coşturan’ın çiçek açan süs bitkileri için bitki besini, sümbülünüz için gerekli olan tüm önemli besin maddelerini içermektedir. Sonbahar ve kış mevsiminde verilen bitki besini sümbül soğanı tarafından depolanır. Böylece sümbülünüz baharda çiçeklenme dönemine daha dinç ve sağlıklı bir şekilde girer.

21 Mayıs 2009 Perşembe

TIĞ İŞİ ÖRTÜ KENARI




Malzeme:
1 bobin dore iplik
dantel tığ

Evde bulunan kumaşları değerlendirerek bu örtüleri yaptım. Siz de eğer evde artmış ya da artık üzerinize olmayan keten elbise,ceket veya pantolonu değerlendirerek böyle örtüler yapabilirsiniz.

Önce kumaşı istediğiniz ebatlarda düzgün bir şekilde kesin. Daha sonra kenarlarını 1/2 cm. kıvırıp iğneleyin ve teyelleyin. Dore iplik ile 3 zincir çekerek tüm çevresine trabzan yapın.

2.sıra: 4 dolgu yapıp 2 tor yapılır 3 trabzan atlanır tekrar 4 dolgu yapılarak bitirilir.
3.sıra: Tordaki 3 ipten ikisinin üzerine 10 dolgu yapılır önceki sıranın 2. dolgusu ile sık iğne ile birleştirilir. Diğer tarafa aynı şekilde 10 dolğu yapılarak 3 zincir çekilir ve tekrar 10 dolgu yapılır.
4.sıra: 5 zincir çekilerek uç kısmına fiskil yapılır. 3 fiskil yaptıktan sonra 1 tor yapılarak diğer uca birleştirilir ve yine 3 fiskil yapılarak sıra ve örtü kenarı tamamlanmış olur. Ütüleyip iyi günlerde kullanınız.













20 Mayıs 2009 Çarşamba

ÇUHA ÇİÇEKLERİM


Çuha çiçeklerimi Şubat ayında çiçekçiden alıp bahçede ayırduığımız çiçekliğe diktim. Ancak evde tadilat işlerimizden dolayı çuha çiçeklerimizin zarar görmemesi için onları saksılara aktadım. Sıcak ve güneşten artık geçiyorlar. Tohumlarını ya da nasıl üretildiklerini bilemediğim için önümüzdeki sene tekrar çiçekçiden alacağım sanırım.






Çuha çiçeği hakkında edindiğim bilgiler;
Zengin ve nemli toprağı tercih eder. Genellikle Şubat sonunda çiçeklenir.
İlkbaharda toprağına gübre ilave edilebilir. Bakımı çok kolaydır. Nemli toprak sever. Kış aylarında biraz yağmur, biraz kar, azıcık da güneş Çuha Çiçeği için yeterlidir. İki haftada bir sıvı gübre verebilirsiniz.
Fidenizi dikerken sararmış yapraklarını temizlemeyi unutmayın. Köklerinden biraz daha büyük çukur kazın. Hava almaması için bastırın. İkinci bir fide istiyorsanız 10-15 cm uzağına dikebilirsiniz.
Anayurdu Çin. Karadeniz bölgesi ormanlarında yabani türleri çok görülmektedir. Bahçenize ya da balkonunuza diktiğiniz cinsler genleri değiştirilerek elde edilmiştir. Çuha, soğuğu sever, hemen çiçek açar. Yaz gelince sadece yaprakları kalır. Yaz aylarında yerinden sökmediğimiz takdirde toprağa çimen gibi yayılır ve yemyeşil güzel bir görüntü verir. Onu sökmezseniz, gelecek kışa çok daha fazla çiçek açar.
Nazlı değildir. Bakımı çok kolaydır.-Nemli toprak sever. Kış aylarında zaten toprak hep nemlidir. Biraz yağmur, biraz kar ve azıcık kış güneşi, onun istediklerini zaten yerine getirir.-İki haftada bir sıvı gübre verin. Nasıl sevindiğini göreceksiniz.
Dikimi Kolaydır.
Çuha çiçeği , tohumdan da üretilir, ama fide dikmek daha kolaydır. Çiçeklerini Atmayın, Kurutun
Ayrıca çuha çiçekleri kuruduktan sonra kuru çiçekleri iyice kurutup cam bir kapta saklayıp çayını yapabilirsiniz. Suda kaynatıp 10-15 dakika kadar demlendirdikten sonra iki içebilirsiniz. Migren için iyi geldiği biliniyor.Ayrıva yatırtıcı ve sakinleştirici özelliği de var.

5 Mayıs 2009 Salı

HIDIR ELLEZ BEREKETİ

Malzeme:
10 ad. metal para
2 çorba kaşığı pirinç
50 cm.kırmızı tül
1 mt. kırmızı saten kurdele
1 makara kırmızı iplik
10 ad.nazar boncuklu çengelli iğne
dilek kağıtları
1 ad.gül ağacı


Sate kurdele 1o eşit parça halinde kesilir. Kırmızı tül ,kare şeklinde kesilir. Para ortasına yerleştirilir. Üzerine bir miktar pirinç konur. Tül toplanarak iplikle düğümlenir ve saten kurdele bağlanır.
Dilek kağıtlarına dilekler yazılır-çizilir. Çengelli iğne ile kağılarla bereket paraları birleştirilir. 5 Mayıs gecesi gül ağacına asılır. Sabah gün doğmadan alınır. Bereket paraları cüzdan da taşınır. Dilek kağıtları akarsuya atılır.

1 Mayıs 2009 Cuma

BONCUK SÜSLÜ KÜRDANLAR



Malzeme:

Çeşitli küçük boncuklar (evinizde bulunan boncukları da kullanabilirsiniz)

1 kutu kürdan

Boncuklar kürdanlara birer birer takılır.

Sebzeli çöp kebaplarda , sebze servislerinde , biftek sarmasında vs. bir çok serviste kullanacağınız masanıza renk katacak kürdanları hazırlayabilirsiniz.